Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΚΛΙΣΕ ΦΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ !

Δελτίο Ειδήσεων

Η επιμονή των δημοσιογράφων να χρησιμοποιούν κλισέ φράσεις στα ρεπορτάζ τους έχει γίνει γραφική. Μήπως σου θυμίζουν κάτι τα παρακάτω;

Όλοι έχουμε ακούσει για τη ξύλινη γλώσσα των πολιτικών. Εκτός απ’ αυτή όμως υπάρχει και η ξύλινη γλώσσα της τηλεόρασης, η ξύλινη γλώσσα των δελτίων ειδήσεων που άλλοτε μας εξοργίζει και άλλοτε μας κάνει να γελάμε. Μια γλώσσα άλλοτε υπερβολική και άλλοτε κινδυνολογούσα, άλλοτε δακρύβρεχτη και άλλοτε λογοτεχνίζουσα μας, μια γλώσσας που μας ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι. Η επιμονή στη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων λέξεων και εκφράσεων έχει καταστήσει τις λέξεις και τις εκφράσεις αυτές μοναδικό τρόπο εκφοράς λόγου κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα την αγανάκτηση του κοινού, την απόδειξη της περιορισμένης ικανότητας των δημοσιογράφων στο χειρισμό της γλώσσας και τέλος την δημιουργία της περίφημης ξύλινης γλώσσας της τηλεόρασης.

Είναι φανερό ότι οι κατασκευαστές και χρήστες της ξύλινης γλώσσας καθόλου δεν υποψιάζονται το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν είναι σε θέση ούτε να υποθέσουν πόσο εκτίθενται και πόσο εκθέτουν τη ίδια τη γλώσσα μας. Δυστυχώς μάλιστα, οι περισσότεροι είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους. Αυτό είναι και το κυριότερο πρόβλημα. Το ότι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την αδυναμία τους, αντίθετα μάλιστα τη θεωρούν προσόν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι οι πολίτες μπορούν να σκέπτονται και να κρίνουν.

Ανθολογήματα αυτής της “ξύλινης γλώσσας” συγκεντρώσαμε και παραθέτουμε στη συνέχεια.

Στις πυρκαγιές: Πύρινη λαίλαπα/ Πύρινη κόλαση/ Πύρινος εφιάλτης/ Κόλαση του Δάντη …σκέτη πυρκαγιά δεν υπάρχει, ή τουλάχιστον δεν “μπαίνει” στις ειδήσεις.

Στις πλημμύρες: Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια/ Ανυπολόγιστες ζημιές

Στους σεισμούς: Το χτύπημα του Εγκέλαδου

Στις κηδείες: Ήταν όλοι εκεί/ Συντετριμμένοι οι χαροκαμένοι/ Οι τραγικές φιγούρες/ Ράγισαν καρδιές/ Ο πόνος αβάσταχτος/ Ο πόνος στα βουρκωμένα μάτια/ Έχασε το καμάρι/ Βύθισε στο πένθος/ Η τελευταία πράξη του δράματος/ Ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Στις κακοκαιρίες: Ντύθηκε στα λευκά/ Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγίδες/ Αψήφησαν το κρύο/ Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει.

Στους καύσωνες: Καμίνι έγινε/ Μια όαση δροσιάς/ Το θερμόμετρο αγγίζει.

Των Φώτων: Αψηφώντας το κρύο βούτηξαν στα παγωμένα νερά.

Στις θρησκευτικές τελετές: Πλήθος πιστών/ Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια/ Πλήθος πιστών/ Με κατανυκτική παρακολουθούν.

Στους λαθρομετανάστες: Οι δουλέμποροι/ Το ταξίδι της ελπίδας/ Για μια καλύτερη ζωή.

Στα παιδιά: Το μικρό αγγελούδι/ Το τρυφερό αγγελούδι/ Η μονάκριβή του κόρη.

Στους βιαστές: Το ανθρωπόμορφο τέρας/ Το ανθρωπόμορφο κτήνος/ Ικανοποίησε τις ανώμαλες ορέξεις του.

Στις δίκες: Πολύκροτη δίκη/ Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης.

Στις συλλήψεις: Η αστυνομία έχει εξαπολύσει άγριο ανθρωποκυνηγητό/ Ύστερα από άγριο ανθρωποκυνηγητό, έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας.

Στις διαδηλώσεις-απεργίες: Έμφραγμα στο κέντρο της πόλης/ Κομφούζιο στο κέντρο της πόλης/ Νέκρωσε το κέντρο.

Στις βομβιστικές επιθέσεις: Σκόρπισαν το τρόμο/ Η εκκωφαντική έκρηξη/ Συγκλονίστηκε η περιοχή.

Στους κακοποιούς: Ο διαβόητος/ Ξεκαθάρισμα λογαριασμών/ Φόβος και τρόμος από τις συμμορίες/ Οι νονοί της νύχτας.

Για ναρκωτικά: Έπεσε στα δίχτυα των ναρκωτικών/ Παιδί χωρισμένων γονιών/ Αργός θάνατος.

Στις ακραίες περιπτώσεις: Σάλο έχουν προκαλέσει/ Κατάμεστη ήταν η αίθουσα/ Σε θρίλερ εξελίσσεται/ Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν/ Θύελλα διαμαρτυριών δημιούργησε.

Αθλητικά: Επεισοδιακό φινάλε/ Σοβαρά επεισόδια σημάδεψαν.

Στα τροχαία: Λόγω υπερβολικής ταχύτητας το όχημα ξέφυγε/ …δεν υπάρχει τροχαίο που να μην οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: